До Дня української писемності та мови

9 листопада в житті кожного українця знаменується як День української писемності та мови.

Свято було встановлене у 1997 році. У цей день вшановується пам’ять першого вітчизняного історика, письменника, мислителя і ченця Києво-Печерської Лаври Преподобного Нестора-Літописця, автора житій князів Бориса і Гліба, Феодосія Печерського, одного із авторів «Повісті минулих літ».

Упродовж століть українська мова, так само як і її носій – український народ, зазнавала суттєвих утисків і заборон з боку різних держав. Нині українська мова має статус державної.

Ми, сучасні українці, повинні зберігати, розвивати та послуговуватися своєю мовою, бо в іншому разі вона стане виключно «солов’їною».

Мова – це не лише засіб спілкування, це жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє життя, і свої сподівання, розум, досвід.

Щороку 9 листопада стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика.

У цей день проводиться Всеукраїнський радіодиктант національної єдності, завдання якого не тільки перевірка знань, а й солідарність з усіма, хто любить і шанує рідне українське слово.  

До Дня української писемності та мови в нашій школі буде організовано цілий ряд цікавих і важливих заходів: конкурс знавців української мови, єдиний тематичний урок, виховні години, виставки плакатів і малюнків.

Це буде справжнє свято рідної мови. Учні презентуватимуть проєкти, читатимуть поезії та прозу, ставитимуть театралізовані сценки за творами українських письменників.

Тож запрошуємо на свято! Свято мови, свято шанування традицій, свято нашої ДЕРЖАВНОСТІ!