Тиждень безпеки дорожнього руху

Навчання правилам дорожнього руху – це життєва необхідність, тому різні заходи з ПДР завжди актуальні в навчальних закладах.

      З метою формування в учасників освітнього процесу свідомого ставлення до свого життя і здоров’я, поліпшення роботи із запобігання дитячому дорожньо-транспортному травматизму, формуванню навичок безпечної поведінки на вулицях і дорогах, узагальнення і удосконалення знань з безпеки дорожнього  руху в Черкаській загальноосвітній школі І-ІІІ ст.№32 з 14 по 18 листопада 2022 року було проведено Тиждень безпеки дорожнього руху.

      Основною метою проведення тижня є формування навичок безпечної поведінки на дорогах, адаптації підлітків до транспортного середовища.  Виконання завдань тижня здійснювалось через такі форми роботи: спеціально організовані ігрові заняття пізнавального циклу, зустрічі, бесіди, спостереження за рухом транспорту, розгляд ілюстрацій, складання малюнків на задану тематику, тестування.

Заходи до Тижня безпеки дорожнього руху

У рамках Тижня класні керівники 1-11 класів провели наступні виховні заходи:

 Школярі з захопленням взяли участь у виставці малюнків «Я за безпечний рух!».

1-А клас. Брейн-ринг «Безпечний рух – твій вірний друг» (Кузьменко Наталія)

1-Б клас, Урок-подорож “Дбай про безпеку на вулиці” (Кучерява Олена)

1-І клас, Подорож-гра ” Дорожній рух – наш друг!” (Коливай Валентина)

2–І клас, Гра – подорож “Правила дорожнього руху” (Осадча Ліана)

2-Л Практичне заняття “Вчимося переходити вулицю”. (Говорко Наталія)

 Учні 3-А класу із класним керівником Вікторією Майстер долучилися до єдиного національного уроку «Безпечна дорога додому». Школярі не тільки довідались про світловідбиваючі елементи (флікери), а й розробили власні моделі флікерів та презентували їх своїм однокласникам. Також повторили основні дорожні знаки під час вікторини «Дорожні знаки знай та не забувай!». Дітлахи переконалися, що дорослі і діти мають бути відповідальними, носити флікери та дотримуватись правил дорожнього руху.

3-Б клас, “Подорож до країни дорожніх знаків” (Булах Тетяна),

3-В клас, Гра–подорож” ,,Безпечна дорога” (Шершньова Надія),

3- Л клас, Тести по правилах вуличного руху “Правила  вивчаємо, життя зберігаємо”    

4-Г клас, Виховний захід “Правила дорожнього руху” (Аністратенко Альбіна)

5-Б клас, виховна годину “Твій друг безпечний рух. Обов’язки та права пішохода.”  Захід був проведений із елементами гри “Хто я?”. Діти під час заняття збирали пазли із зображенням дорожньої розмітки, переглянули відео “Безпека дорожнього руху”, відгадували ребуси, та розігрували ситуації, які можуть виникати під час руху. (Перевалова Ольга)

Учні 5-А класу створювали флаєр “Твоя дорога додому”

Для учнів 6-В класу класний керівник провів вікторину “Мозаїка безпечного життя” (Бакум Оксана) 6-Б клас, вікторина “Мозаїка безпечного життя” (Мартинюк Рая)

Для учнів школи були проведені онлайн вікторини: 6-8 класів (42 учні) вікторина «Свідомий пешеход» із застосуванням Quizizz (https://cutt.ly/AML0RSU), 9-11-х класів (97 учнів) «Молодь за безпеку дорожнього руху», із застосуванням Learningapps (https://learningapps.org/watch?v=pfzqdu1k521).

Практичне заняття з учнями 10 класів «Як обеспечити себе та своїх близьких в умовах збройного конфлікту»

18 листопада учні школи були залучені до єдиного національного уроку «Безпечна дорога додому» під час якого були використані відеоматеріали які стосуються різних аспектів безпеки на дорозі, про які повинні знати діти – дорожнім знакам, правилам поведінки пішоходів, користування громадським транспортом та персональним електротранспортом, деяким обов’язковим вимогам до дітей як учасників дорожнього руху, порядку дій у разі дорожньо-транспортної пригоди чи інших нещасних випадків у дорозі тощо.

Усі заходи в рамках Тижня були проведені вчителями з використанням різноманітних форм роботи: виховні години з елементами конкурсів і тренінгів, години спілкування, віртуальні подорожі, бесіди, шоу-вікторини та ігри-вікторини, перегляд тематичних відео та презентацій. Здобувачі освіти мали можливість створити алгоритм дій при ДТП, розробити пам’ятки учасника дорожнього руху.

Під час проведених заходів діти повторили, узагальнили та систематизували знання про правила дорожнього руху та дорожні знаки, навчилися застосовувати їх в певних життєвих ситуаціях. Усі заходи Тижня були проведені з використанням технологій дистанційного навчання.

Заступник директора з навчально-виховної роботи Світлана Антонова